Kies je ideale dekbed

Kies je ideale dekbed

'Vanavond kruip ik vroeg onder de wol'. Een bekende uitspraak, die we allemaal wel eens gebruiken. Toch slapen we lang niet allemaal onder wol. Synthetische en donzen dekbedden zijn ook populair. Wat is het beste dekbed? Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het materiaal niks zegt over de kwaliteit. Kies dus een dekbed waaronder jij lekker slaapt. Om je te helpen, zetten we de eigenschappen van synthetisch, wol en dons op een rij.

Synthetische dekbedden

Lichtgewicht: synthetische dekbedden zijn gevuld met microvezels of holle bolletjes, gemaakt van bijvoorbeeld polyester. Daardoor zijn deze dekbedden soepel en licht van gewicht en drogen ze snel.

Zweten: zweet je snel, dan kun je beter niet kiezen voor een synthetisch dekbed. Dons en wol ventileren beter.

Makkelijk te wassen: een synthetisch dekbed is het meest onderhoudsvriendelijk. Je wast 'm in de machine op een temperatuur van 40 tot 60 graden. Even uithangen en hij is weer droog.

Was huisstofmijt eruit: ben je allergisch voor huisstofmijt, dan is een synthetisch dekbed de beste keuze. De wasmachine is namelijk dé manier om mijt te doden.

Voordelige prijs: een synthetisch dekbed is vaak de voordeligste optie.

Wollen dekbedden

Dekbed met gewicht: lig je graag onder een zwaarder dekbed? Dan is wol perfect.

Ideaal in de zomer: wol ademt goed, waardoor het lekker koel blijft onder de dekens. Zweet je toch, dan blijft je dekbed droog aanvoelen. Wol neemt namelijk 35 procent van zijn eigen gewicht aan vocht op.

Wol blijft schoon: een wollen dekbed kan niet in de wasmachine, omdat het dan krimpt. Gelukkig is wassen amper nodig. Het vet in de wol houdt vuil en bacteriën op afstand. Dagelijks opschudden en regelmatig luchten is genoeg. Is 'wassen' toch nodig, kies dan voor de stomerij.

Natuurlijke oplossing tegen huisstofmijt: wol is geen fijne omgeving voor de huisstofmijt, want wol ventileert goed en reguleert temperatuur en vocht.

Gemiddelde prijs: wollen dekbedden zitten qua prijs meestal tussen synthetisch en dons in.

Donzen dekbedden

Zacht, warm én ademend: de pluizige donsveertjes zijn uitermate zacht, houden warmte vast en ventileren goed.

Ideaal voor koukleumen: ben je een koukleum of wil je 's winters comfortabel en warm liggen zonder te zweten, kies dan voor wol.

Zelf wassen of laten stomen: donzen dekbedden kun je het beste laten stomen, maar er zijn ook dekbedden van dons die je in de machine kunt wassen.

Maatregelen tegen huisstofmijt: ben je allergisch voor huisstofmijt, dan kun je gerust onder dons slapen. Lucht je dekbed dagelijks, zodat vocht (de voedingsbodem van mijt) verdampt.

Verschillende prijzen: donzen dekbedden zijn over het algemeen duurder dan synthetische of wollen dekbedden. Er zijn wel verschillende prijsklassen. Die hangen samen met de verhouding tussen dons en veren en de verhouding tussen eendendons en ganzendons. Ganzendons is het pluizigst en daarom het best.