Ledikant versus boxspring, de verschillen

Ledikant versus boxspring, de verschillen

Hygiëne, stabiliteit en uitstraling. Dat zijn slechts drie van de zes factoren die kunnen verschillen tussen boxsprings en ledikanten. Daarom nu op een rij: de zes punten op basis waarvan jij kiest voor óf een ledikant óf een boxspring.

1. Samenstelling

Het grootste verschil tussen de boxspring en het ledikant - oftewel 'een normaal bed' - is de samenstelling. In een ledikant ligt het matras op een bedbodem. Dat kan een spiraal- of lattenbodem zijn. Bij een boxspring rust het matras op een box met veren, vandaar het woord 'boxspring'. Dat kunnen pocketveren of bonellveren zijn.

2. Investering

Een boxspring oogt luxer, maar is meestal voordeliger. Boxsprings worden namelijk vaak als set verkocht, compleet met matras en topmatras. Dat maakt ze over het algemeen voordeliger in aanschaf dan een ledikant. Daarnaast maken de meeste mensen een boxspring af met een topmatras. Daardoor gaat het gewone matras langer mee en dat scheelt op termijn ook geld.

3. Instaphoogte

Waar in het ledikant een bedbodem zit, heeft de boxspring een box. Die box is al gauw dertig centimeter hoog. Dat maakt de boxspring een stuk hoger dan het ledikant. Voor kleine mensen kan een ledikant daarom makkelijker zijn om in te stappen, terwijl een boxspring juist voor lange mensen handiger is.

4. Uitstraling

Laten we vooropstellen dat zowel ledikanten als boxsprings in alle soorten, maten, kleuren en stijlen te krijgen zijn. Maar, de boxspring is makkelijker naar je eigen smaak te maken. Bij boxsprings kun je eindeloos variëren met hoofd- en voetborden, kleuren en stoffering.

5. Hygiëne

Ben je allergisch voor huisstofmijt, dan is een ledikant de beste keus. Die biedt namelijk minder ruimte voor stofnesten. Bovendien is een ledikant meestal van hout of metaal, terwijl een boxspring is gestoffeerd. Ga je toch voor de 'looks' van een boxspring, kies dan voor stoffering van imitatieleer. Daar veeg je stof zo van af.

6. Stabiliteit

Een boxspringbed bestaat uit losse elementen die op elkaar liggen. Bij een ledikant ligt het matras ín het frame. Daarom biedt die meer stabiliteit en houvast. Voor mensen met evenwichtsproblemen is een ledikant daarom vaak prettiger.

Slaap lekker!

PS: Wil je boxsprings en ledikanten bekijken en uitproberen, kom naar de winkel. Onze slaapadviseurs helpen je bij je keuze. Wil je een verstelbaar voeten- of hoofdeind, (top)matras naar keuze of een complete slaapkamer in dezelfde stijl? Dat kan allemaal, of je nu voor een boxspring of ledikant kiest.