Lig jij in bed terwijl je aan de slag moet? Tijd voor een ochtendritueel!

Snooze jij ook langer dan je planning toelaat? Of krijgt scrollen op Facebook en Instagram voorrang op een uitgebreid ontbijt? Met als gevolg dat je met een boterham in de hand naar de tram rent? Dan is het tijd voor een ochtendritueel. Bijvoorbeeld direct na het opstaan hardlopen, het nieuws kijken of een gezond ontbijt maken. Van een goede start profiteer je de hele dag.

Waarom heeft een ochtendritueel nou zo'n positieve uitwerking?
Ten eerste geeft het rust. Routine, terugkerende handelingen en een vast ritme geven rust. In je hoofd en in je lijf.

Daarnaast zorgt routine voor succes. Of je nu schrijver, topsporter of een goed baasje voor je hond wil zijn: de basis van succes ligt in dagelijks gedrag. Dus blok het eerste uur van de dag voor een schrijfoefening, work-out of wandeling met je hond.

Zodra jouw ochtendritueel routine wordt, hoef je er niet meer over na te denken; je doet het automatisch. Dat scheelt 'beslisvermogen', een vermogen dat we als mens maar beperkt hebben en je dus beter voor de rest van de dag reserveert.

Bovendien scheelt het tijd, want in plaats van snoozen doe je alvast iets waarvoor je normaal gesproken 's avonds moet haasten.

Ten slotte - en dat is misschien wel het grootste pluspunt - als je iedere ochtend leuk begint, sta je makkelijker naast je bed zodra de wekker gaat. Voor je het weet, gaat opstaan vanzelf.

Kies jouw ochtend ritueel
Weet je nog niet goed welk ochtendritueel bij jou past? Bekijk onderstaande rituelen. En, geen excuses, want ze hoeven allemaal nog geen tien minuten te kosten.

Schrijven
Beschrijf iedere ochtend wat je droomde, waar je die dag naar uitkijkt of welke ideeën je hebt voor de toekomst. Het op papier zetten van hersenspinsels maakt bewust en helpt bij het realiseren van dromen en ambities.

Yoga
Doe yoga- of stretchoefeningen. Dan begin je je dag soepel en energiek. Rekken en strekken verbetert je houding, verlicht pijntjes en stimuleert de bloedtoevoer.

Meditatie
Eventjes helemaal niets. Dat is de essentie van meditatie. Geen gedachten, niks moet. Mediteren is een kunst op zich, dus lang leve YouTube. Zoek een kanaal dat meditaties begeleidt op een manier die jou aanspreekt.

Blader door onze
online folder en brochures voor
speciale aanbiedingen

Inspiratie
Ken je dat gevoel na het zien van een bijzondere documentaire of het lezen van een mooi verhaal? Inspiratie! Doe jouw inspiratie in de vroege ochtend op. Dan kun je het de rest van de dag in de praktijk brengen.

Koud douchen
Trakteer jezelf op minimaal 30 seconden koud water. In Amerika noemen ze dit 'koffie voor het lichaam'. Niet voor niets, want het geeft energie en maakt je alert. Bovendien is het goed voor vetverbranding, bloedcirculatie en je immuunsysteem.

Maak een afspraak met een slaapadviseur voor persoonlijk advies