Op zoek naar dé kleur voor jouw slaapkamer? Beantwoord deze vragen

Kan jouw slaapkamer wel een frisse laag verf gebruiken? Of een nieuw behangetje, in een andere tint? Welke kleuren zijn nou bij uitstek geschikt voor deze ruimte? Je ontdekt het door de volgende drie vragen te beantwoorden.

1. Wat is de functie van je slaapkamer?
Slapen, logisch. Maar toch doen we veel meer in onze slaapkamers, dan ons hoofd op het kussen leggen en wegdromen. Misschien kijk jij vaak televisie in jouw kamer. Of studeer en lees je er veel. Als je ‘enkel’ tot rust wilt komen in de slaapkamer, kies dan rustige tinten, zoals poederachtige pastelkleuren. Als je in de slaapkamer ook vaak werkt, leest of leert, is het fijn dat de gekozen tinten je een beetje wakker houden. Fellere kleuren zijn dan prima. Misschien woon je in een studio en vormt je slaapgedeelte één ruimte met je woongedeelte. Dan kun je bij je bed een rustige kleur gebruiken en daarbuiten een meer ‘actieve’ tint.

2. Welk model heeft je slaapkamer?
Tekent een kind een huis, dan heeft dat meestal vierkante slaapkamers. Dit is ‘in het echt’ wel anders. Sommige slaapkamers zijn net balzalen. Andere hebben qua ruimte meer weg van een inloopkast. Soms is het plafond metershoog. Soms kun je het met je vingertoppen aanraken. En schuine plafonds en ronde muren komen nogal eens voor. Wil jij jouw kleine slaapkamer groter laten lijken? Gebruik dan lichte kleuren. Tip voor als jouw kamer een laag plafond heeft: schilder dit een tintje lichter dan de muren. En verbaas je over het resultaat! Mis je, door een hoog plafond, het knusse gevoel in je slaapkamer? Met een donkere tint op het plafond lijkt de ruimte compacter. Ronde muren en een schuin plafond strijk je optisch glad met lichte, neutrale kleuren.

Bekijk boxsprings

Ontdek het matras dat het beste bij jou past

3. Hoe word jij wakker?
Spring jij ’s morgens je bed uit? Of duurt het even voordat je er eindelijk naast staat? In dit laatste geval kun je baat hebben bij een energieke tint op de wand. Die maakt dat iemand zich opgewekt en fit voelt. Denk bijvoorbeeld aan geel, oranje en rood. Ben je altijd vroeg uit de veren, maar maak jij je dan druk over wat de dag zal brengen? Een rustgevende tint, zoals zachtblauw, lichtgroen of grijs, kan je kalmeren. Deze zogeheten koele kleuren hebben een blauwe ondertoon. Handig om te weten: paarstinten zitten tussen rustgevend en energiek in. Dus deel jij de slaapkamer met iemand die heel anders opstaat dan jij? Dan is een mooie kleur paars het overwegen waard.

Vind een winkel bij jou in de buurt

Kom langs in één van onze 22 winkels of plan een afspraak online!