Mijn ideale dekbed
'Vanavond kruip ik vroeg onder de wol'. Een bekende uitspraak, die we allemaal wel eens gebruiken. Toch slapen we lang niet allemaal onder wol. Katoenen, synthetische en donzen dekbedden zijn ook populair. Maar wat is nou het beste dekbed?
Uit onderzoek blijkt dat het materiaal niks zegt over de kwaliteit. Kies dus een dekbed waaronder jij lekker slaapt. Nu horen wij je denken: “nu weet ik nog steeds niet welk dekbed ik moet hebben”. Om je te helpen, zetten we de eigenschappen van katoen, dons, wol of synthetisch op een rij.
Donzen dekbedden
Dons, met zachte pluizige veertjes, is een van de meest geliefde materialen voor dekbedden en dat is niet zonder reden. Een donzen dekbed combineert de beste eigenschappen om je een heerlijke nachtrust te bezorgen.
Als je onder een donzen dekbed kruipt, lijkt het alsof je in een wolk van comfort wordt gehuld, zo zacht is een donzen dekbed. Dons heeft een isolerende eigenschap, het houdt warmte vast. Maar tegelijkertijd ventileert het goed. Als je een koukleum bent of gewoon op zoek bent naar warmte, zonder te zweten tijdens de winter, dan is dons ideaal.
Wat betreft het onderhoud, de meeste donzen dekbedden kan je het beste laten stomen, om hun pluizigheid en levensduur te behouden. Sommige dekbedden van dons kun je wel in de wasmachine wassen, handig voor wie graag zelf zijn dekbed verschoont.
Een ander pluspunt is dat een donzen dekbed van nature minder vatbaar is voor huisstofmijt. Lucht je dekbed dagelijks, zodat vocht – de voedingsbodem van mijt – verdampt.
Belangrijk om te weten is dat donzen dekbedden doorgaans duurder zijn dan andere dekbedden. Er bestaan echter verschillende prijscategorieën, afhankelijk van de verhouding tussen dons en veren, evenals de oorsprong van het dons, of het nu afkomstig is van eenden of ganzen.
Katoenen dekbedden
Katoen is een natuurproduct dat goed ventileert en zacht aanvoelt. Het staat bekend om zijn lichtgewicht en ademend vermogen.
Het grootste voordeel van katoen is de ideale bruikbaarheid in de zomer. Katoen heeft een uitstekende ademende eigenschappen, waardoor het onder de dekens aangenaam koel blijft, zelfs tijdens hele warme nachten. Als je veel transpireert is een katoenen dekbed een goede keuze. Een katoenen dekbed helpt je droog aan te laten voelen door vocht effectief te absorberen en af te voeren.
Katoenen dekbedden kunnen gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen en behouden hun vorm en structuur. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor mensen die waarde hechten aan gemak en hygiëne in hun slaapomgeving.
Wat betreft de prijs, bevinden katoenen dekbedden zich meestal in een betaalbaar assortiment, waardoor ze toegankelijk zijn voor veel mensen.
Maak een afspraak met een slaapadviseur voor persoonlijk advies
Wollen dekbedden
Lig je graag onder een zwaarder dekbed? Dan is wol perfect voor jou. Wol staat bekend om zijn natuurlijke gewicht, wat het gevoel van comfort versterkt als je onder de dekens kruipt. Het is alsof je wordt omhuld door warmte en luxe.
Maar wol heeft meer te bieden dan alleen gewicht. Wol heeft de unieke eigenschap goed te ademen, waardoor het onder de dekens lekker koel blijft. En zelfs als je toch zweet, voelt je dekbed nog steeds droog aan. Wol heeft namelijk de opmerkelijke capaciteit om tot wel 35% van zijn eigen gewicht aan vocht op te nemen, zonder dat het klam aanvoelt.
Je hoeft je geen zorgen te maken dat wol vies wordt. Een wollen dekbed blijft van nature schoon. Het kan ook niet zomaar in de wasmachine gestopt worden, dan krimpt het namelijk. Maar gelukkig is wassen amper nodig. Het vet in de wol houdt vuil en bacteriën op afstand. Dagelijks opschudden en regelmatig luchten is genoeg. Als wassen toch noodzakelijk is, is de stomerij de beste keuze.
Een ander voordeel van wol is dat het een natuurlijke oplossing biedt tegen huisstofmijt. Wol is geen aantrekkelijke omgeving voor deze microscopische beestjes, omdat wol uitstekend ventileert en de temperatuur en vochtigheid reguleert. Dit maakt wol een geweldige keuze voor mensen met allergieën of astma.
Wat betreft de prijs, zitten wollen dekbedden meestal in het middensegment. Dus als je op zoek bent naar een dekbed dat je koel houdt in de zomer, warm in de winter en dat zichzelf relatief schoonhoudt, overweeg dan eens een heerlijk wollen dekbed.
Synthetische dekbedden
Deze dekbedden zijn gevuld met microvezels of holle bolletjes, meestal gemaakt van polyester. Ze zijn buitengewoon licht van gewicht en soepel, waardoor ze gemakkelijk te hanteren zijn en een comfortabele slaapervaring bieden.
Heb je een huisstofmijtallergie? Dan is een synthetisch dekbed een goede keuze voor jou! Dit dekbed heeft namelijk een antiallergische werking en is gemakkelijk te onderhouden. Je kunt het dekbed namelijk wassen op temperaturen tussen 40 en 60 graden. Bovendien zijn synthetische dekbedden vaak de meest budgetvriendelijke optie. Dit maakt de dekbedden aantrekkelijk voor mensen die comfort en warmte willen zonder hun portemonnee te belasten. Synthetische dekbedden zijn niet voor iedereen geschikt. Als je snel zweet tijdens het slapen, kunnen de andere dekbedden betere opties zijn, omdat ze beter ventileren.
Bamboe dekbedden
Heb jij het snel warm in bed? Dan is een bamboe dekbed een ideaal dekbed voor jou! Een dekbed van bamboe is zacht, licht en ventileert goed. Maar dat is niet alles, bamboe dekbedden hebben ook milieuvriendelijke eigenschappen. Bamboe heeft weinig water en energie nodig om te groeien en daarnaast is het natuurlijk afbreekbaar: wat dus goed is voor het milieu!
Bamboe staat bekend om zijn warmteregulerende eigenschappen en neemt gemakkelijk vocht op waardoor het minder klam aanvoelt tijdens warme (zomer)nachten. Daarnaast is bamboe ook nog eens antibacterieel en schimmelwerend.
Of je nu de voorkeur geeft aan de lichtheid en ademende eigenschappen van bamboe, warmte van dons of klassiek comfort van katoen: er is een scala aan mogelijkheden die aansluiten bij jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren.
Ieder type dekbed heeft zijn unieke voordelen en het vinden van het perfecte dekbed is een kwestie van het afstemmen van jouw slaapvoorkeuren op het ideale materiaal.
Kom langs in één van onze 22 winkels of plan een afspraak online!